Rita Rudaini akur dengan penceraian

23/08/2013 01:28

16 Aug- Setelah hampir dua tahun prosedur perceraian pelakon jelita Rita Rudaini Mokhtar dengan pemain bola sepak kebangsaan Aidil Zafuan Abdul Radzak dibicarakan, Rita akhirnya akur apabila diceraikan Aidil empat hari sebelum umat Islam menyambut kedatangan Aidilfitri.

Rita mengakui dia tidak berharap agar rumah tangganya dapat diselamatkan. Malah, Rita tidak terkejut apabila Aidil, 26 bertindak menceraikannya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

"Saya tidak terkejut apabila Aidil ceraikan saya menerusi SMS. Ini kerana ketika dia keluar rumah dulu pun, itu juga perkara yang tidak sepatutnya dibuat seorang suami yang beriman dan bertanggungjawab" ujar Rita.

Pelakon berusia 37 tahun ini menyifatkan tindakan Aidil itu adalah kotor dan mempersoalkan kewajaran Aidil meruntuhkan hubungan suci yang dibina pada bulan yang mulia. Apabila ditanya tentang perasaan, Rita memberitahu dia tidak merasa sedih dengan perceraian tersebut tetapi sedih melihat keadaan Aidil dan keluarganya yang tertekan.

"Aidil juga tiada rasa malu atau bersalah. Bagi saya, dia tidak layak dijadikan suami. Memang di dunia, dia boleh lepas tetapi tidak di akhirat" tutur Rita.

Mengenai soal penjagaan anak pula, Rita tidak akan memberi kebenaran kepada Aidil dan keluarga untuk berjumpa dengan anaknya selepas ini.

"Saya tidak akan beri kebenaran untuk Aidil dan keluarganya untuk berjumpa dengan anak selepas ini. Selama ini dia tidak pernah tanya pun kami hidup atau mati juga sakit pening anak-anak. Malah, Aidil sendiri tak pernah beli baju raya untuk anaknya" kata Rita.

Walau apapun yang berlaku, Rita yang tabah dengan dugaan ini hanya mahu membesarkan dua puteranya, Airit Rayyan Rizqin, 4, dan Airit Rafqa Arjuna, 2, dengan sebaik mungkin dan mahu fokus dalam karier lakonan serta perniagaan RS Collagen yang sudah beroperasi sejak setahun lalu.

—————

Back